Allt om Vansbro Kommun

Vansbro kommun ligger i Dalarna och bjuder på allt från charmiga småstäder till natursköna omgivningar. Från Stockholm tar du dig till orten på lite mer än sex timmar med tåg. Om du kör med egen bil är du framme på bara tre timmar och 30 minuter. Du kan alltså med enkelhet besöka orten under en helg. Kommunen är uppdelad i tre stycken socknar vilka är Järna, Nås och Äppelbo. I slutet av 2019 bodde det dryga 7 000 människor i kommunen.

Vansbro må vara en ganska liten kommun men den har ändå mycket att erbjuda. Gillar du natur och fritidsliv har du verkligen kommit till rätt plats. Du som reser med barn kan till exempel besöka den relativt nya aktivitetsparken som både har lekplats och boulebana. Här finns även ett utegym som kan nyttjas av dig som vill hålla dig i form. Det ligger mitt i centrala Vansbro och är därför enkelt att hitta. Du som vill grilla kan även utnyttja den allmänna grillplatsen vilken är i toppskick.

Om du åker på sommaren och har tur med vädret kan du även glädja dig åt att det finns flera härliga badplatser du kan besöka. Vissa sköts av kommunen till exempel Ticknäset i Äppelbo och Närsjö i Nås. Andra sköts av ideella föreningar. Fördelen med att välja en badplats som sköts av kommunen är att de under sommarsäsong besöker badet två gånger i veckan och dubbelkollar så att allt är i sin ordning.

Du som gillar att vara aktiv och röra på dig kommer absolut att trivas i Vansbro kommun. Det är till exempel en kommun som lämpar sig väldigt bra för cykel och där du enkelt kan ta dig fram vart du än ska. Vansbro kommun rekommenderar själva att använda cykel som transportmedel i den mån det är möjligt. Om du är på besök kan du antingen ta med dig din egen cykel om du har möjlighet eller hyra en på plats.

Det finns även flera elljusspår som på vintern även kan användas som skidspår. Du kan alltså aktivera dig oavsett vilken tid på året du är på besök i Vansbro. Välj gärna en upplyst slinga för din egen trygghet. Den längsta är Snöån med en sträcka på fem kilometer. Det finns även ett antal sträckor i kommunen som är lite kortare. Perfekt om du vill ut och röra på dig!

Det anordnas en rad olika aktiviteter och evenemang i Vansbro kommun men det kändaste är nog Vansbrosimningen. Det arrangeras i juli varje år och är faktiskt ett av världens största evenemang med öppen simning. Man brukar räkna med att upp till 40 000 personer besöker platsen antingen för att simma eller bara för att titta på. Hur det blir med Vansbrosimningen 2020 är ännu inte bekräftat på grund av den nuvarande situationen i världen.

Flygfesten är ett annat evenemang i Vansbro kommun som är väldigt populärt. Det anordnas vart tredje år och är en fest för hela familjen. Denna helg lockar också runt 40 000 besökare varje år och fokuserar på en flygshow utan dess like. Det är fantastisk underhållning som alla kan uppskatta. Det finns även ett tivoli på plats med lite karuseller och stånd som säljer lite allt möjligt. Nästa flygfest kommer att gå av stapeln år 2021 så skriv in det i kalendern.