Allt om Äppelbo

Äppelbo är en liten tätort som ligger i Vansbro Kommun. Den är med sina cirka 400 invånare den tredje största orten i kommunen. Trots att orten är väldigt liten till storleken kan den vara väl värd ett besök när du befinner dig i Vansbro Kommun. Inte minst på grund av de natursköna omgivningarna, vackra vandringslederna och underbara sjöarna. Äppelbo är även en egen socken som har sin egen kyrka. Den första versionen av kyrkan byggdes redan under Gustav Vasas tid men den ersattes senare av en större variant. Det finns många versioner om hur Äppelbo blev befolkat från första början och en av dem är att folk från Leksand bosatte sig där och började anlägga fäbodar.

Äppelbo har sin helt egna dialekt som kallas för Äppelbomål. Det går till och med skriva på Äppelbomål om du lär dig de fyra extra vokalerna som ska finnas med. Fråga gärna någon i lokalbefolkningen vad som menas med Äppelbomål och om de kan berätta lite mer. Annars lär du höra det på orten när du vandrar omkring och upptäcker allt som den lilla byn har att erbjuda.

Trots sin ringa storlek finns det en del föreningar och företag som håller Äppelbo levande. På orten hittar du till exempel Rågsvedens Bystuga där det kan samlas upp till 80 stycken sittande gäster. Det finns även ett fullt utrustat kök och passar perfekt till övernattning. Här arrangeras det olika evenemang med jämna mellanrum och vem som helst är välkommen att boka stugan.

Det finns även en rad olika företag på orten, de flesta är kopplade till jordbruk eller skogsbruk men det finns även privatpersoner som har sina egna firmor. Du kan till exempel hitta allt från hovslagare till massage och fotvård.

Det finns mycket du kan roa dig med när du besöker Äppelbo. Fiske är otroligt populärt och det finns flera vackra sjöar att välja bland. Du kan fiska allt från gädda till regnbåge och öring. Du kan även ta en promenad på Haftaleden som är uppdelad i en kortare och en längre runda. Den långa är på hela nio kilometer.