Lokala attraktioner

Det finns väldigt mycket att se och upptäcka i Vansbro med omnejd. Orten är omgiven av flera vackra sjöar, vandringsleder och mycket mer. Även i Vansbro och de omkringliggande orterna finns det roliga sevärdheter och butiker du kan besöka. Visste du till exempel att Vansbro Kommun har sitt helt egna Eiffeltorn? Detta ligger i Dala-Järna och bjuder alla som åker förbi på en trevlig överraskning. Tornet byggdes redan 1989 av en man vid namn Gunnar Johansson. Här kommer förslag på lite fler lokala attraktioner som du inte får missa att besöka.

Detta är inte bara ett klassiskt museum, det är också en konstgård belägen i Dala-Järna. De har främst riktat in sig på svensk 1900-talskonst men de har också verk från verksamma konstnärer på orten. Gården bjuder på flera vackra utsmyckningar och installationer som mestadels är gjorda av ägarna själva. Du hittar även ovanliga växter och träd som till exempel valnötsträd, vilka vanligtvis inte överlever den hårda svenska vintern. Oavsett om du är konstintresserad eller inte kan denna vackra gård vara av intresse. Det är öppet regelbundet under juli månad. Om du besöker orten en annan tid på året kan de öppna efter en överenskommelse. Vi tycker att det är väl värt ett besök.

Om du älskar att vandra och upplevelser i naturen kan vi varmt rekommendera Hästängsleden. Det är en kortare tur så den passar även dem som kanske inte är vana att vandra så långa sträckor. Den totala sträckan ligger på sex kilometer och sträcker sig igenom något som kallas Hästängsflotten, ett naturreservat. Längst med vandringsleden finns flera grillplatser och även möjligheten att övernatta i kojor. Leden är även spångad där det blir blött, för extra säkerhet. Ett måste för alla naturälskare som vill bort från myller och stadsliv en stund.

Att hänga i en park är alltid roligt och lokparken i Vansbro, mitt emot det gamla stationshuset, är ett perfekt alternativ. Parken stoltserar med ett gammalt ånglok som säkerligen kommer uppskattas om du reser med barn. Denna park är en naturlig samlingsplats för allt från midsommarfirande till skolavslutningar och allt därtill. Ta med dig picknickfilten, köp med dig något gott och slå dig ner och bara njut en stund, om vädret är på din sida vill säga. Parken ligger alltså i centrala Vansbro och du kan enkelt ta dig hit till fots om du bor på hotell i stan. Den är öppen för alla.