Att resa till trakterna kring Vansbro

Varför ska man resa hit?

Vansbro och Äppelbo är bägge uppskattade, om än något okända semestermål. Vackert belägna på Dalarnas landsbygd erbjuder de en trevlig semesterupplevelse som känns betydligt mer gedigen än en billig charterresa till ett all-inclusivehotell.

Vansbro är mest känt för det utmanande tre kilometer långa Vansbrosimmet. Det äger rum varje juli i den kalla Dalälven och är en del av den Svenska klassikern. Veckan däromkring lär också vara områdets absolut mest välbesökta period, men det finns goda skäl att besöka trakten även om man inte ska simma. Beläget på landsbygden är området genuint och lantligt. Lokalbefolkningen är trevlig och välkomnande.

Den som semestrar här kommer få en rofylld stund nära skog, vatten och landsbygd. Där kan man ägna sin tid åt nöjen som spelautomater på Storspelare, eller bara finnas till utan att för en gångs skull behöva ställa krav på sig själv. Man kan upptäcka små pärlor av gårdar och caféer. Det är lätt att hitta ett trevligt hotell eller vandrarhem. Äppelbo är främst känt för sin gånglåt. Byn har också en stark tradition av folklig kultur, med typiskt Dalamässiga kläder, musik och dans. Att besöka ett sådant resmål, som bland annat ligger nära Stockholm, stämmer också väl in med det allt mer uppmärksammade behovet att minska avtrycket på klimatet. Att semestra nära hemmet ger en minst lika trevlig upplevelse som en utlandssemester med flyg, och bidrar dessutom till en bättre framtid.

Hur reser man hit?

Det går att resa med tåg. Det är ett bra och miljövänligt val, även om man kommer behöva åka sista biten från Borlänge med buss. Anländer man från Stockholm eller närliggande städer är sträckan inte så lång med bil. Visserligen belastar det miljön. Å andra sidan är det fortfarande ett mycket bättre alternativ än en miljöskadlig utlandssemester.

Många gillar att flyga på semestern. Det är dock inte ett alternativ i detta fall. Flyg finns visserligen till Sälens flygplats. Det är ganska långt ifrån området runt Vansbro, och i många fall är tåg ett bättre alternativ. Närmaste storflygplats är Arlanda i Stockholm. Reser man långt eller från utlandet, kan det vara ett alternativ att resa till Arlanda och därefter ta sig med tåg till området.